Kötegyáni Baráti Kör EgyesületA Kötegyáni Baráti Kör Egyesület (KBKE) 1997-ben alakult, a helyben élő művészek, alkotók, kreatív értelmiségiek aktív közreműködésével (alapítók száma: 21 fő). Az egyesületünk célja: Kötegyán település természeti, szellemi, gazdaság értékeinek megóvása, hagyományok teremtése, a lakosok életkörülményeinek javítása, helyi kezdeményezések támogatása.

A szervezetünk – 1998-2010 között – közművelődési feladatellátás keretében működtette a művelődési házat, a könyvtárat, a teleházat és az eMagyarország pontot. E közösségi színtéren alakultak meg kiscsoportjaink is, a nyugdíjas klub, népdalkör, a kertbarát kör, az erdélyi kör és a cukorbetegek klubja. Itt szerveztünk különböző kiállításokat – vadászat, fotó- és képzőművészet – író-olvasó találkozókat és település szintű rendezvényeket, eseményeket. Jelenleg is ellátjuk – a könyvtár működtetésének kivételével – a felsorolt közművelődési feladatokat, illetve megalakítottuk a Békés-Bihar Kollégiumot, amelynek elsődleges célja a helyi és határon átnyúló népfőiskola beindítása. 2001-ben indítottuk el azt a tíz éves beruházást, amelynek során egy másfél hektáros öko-tavat és öko-parkot alakítottunk ki a Gyepes folyó természetes vízfolyásainak visszaállításával. Itt kapott helyet az az egyedülálló kopjafa gyűjtemény, ami a Fekete-Körös mente hagyományos motívumvilágát reprezentálja, valamint a játszótér és székelykapu. Úgy gondoljuk, maradandó értékek sorát hoztuk létre a településen az évenként megrendezendő nyári művésztelepekkel. Így a több mint száz hazai és ötvennél is több külföldi – szlovák, szerb, román – alkotó közös munkájának tekinthető a Millenniumi Emlékhely és a Napóra elkészítése, amelyek mára a települést megjelölő emblematikus szimbólumokká váltak. 2000-től az ország különböző településein, valamint a határon túl is szerveztünk nemzetközi művésztelepeket.

A KBKE és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete 2005-ben kezdte el azt a kistérségi fejlesztő programot, amelynek célja: a civil szervezetek együttműködésének ösztönzése, hálózattá fejlesztésének elősegítése, beleértve a Sarkadi Kistérségi Civil Fórum munkájának megerősítését is. E program keretében évente két-három alkalommal szervezünk találkozót (képzést) a térségi civil szervezetek vezetőinek, tagjainak, önkénteseinek, amelyeken keretében a civil szektort érintő aktualitásokról, legújabb pályázatokról, és a közösségfejlesztés új kihívásairól tájékoztatjuk őket. Többek között segítettük sikeres Leader programok beindulását, kistelepüléseken – Körösnagyharsány, Újszalonta – közösségfejlesztő folyamatok elindítását, NEA pályázatok megírását, Integrált Közösségi Szolgáltató Tér projekt kidolgozását, valamint a kötegyáni székhelyű Békés-Bihar Kollégium társadalmi hátterének megalapozását.

5725 Kötegyán, Keményfoki út 2.

Telefon: 66/ 278 - 287

e-mail: kbke1997@gmail.comFelhasználónév:
Jelszó: