Köszöntő

Tisztelt látogató! 

 

Szeretettel köszöntelek Kötegyán honlapján.

   

Kötegyán környéke már a bronzkorban is lakott volt, erre utalnak a régészeti ásatásokból előkerült tárgyak, eszközök. A falu határában halad el a szarmaták által 324 és 337 között épített, az Alföldet körbekerülő Csörsz-árok vagy más néven Ördögárok nyomvonala.

 

A település kialakulása a honfoglalás idejére tehető. Első írásos említése 1213-ban, a Váradi Regestrumban történik. Nevét minden bizonnyal Gyán falu Kethe nevű birtokosáról kapta a XV. században. A török hódoltság alatt a falu elnéptelenedett, csak a XVII. század végén népesült be újra. Kötegyán 1951 óta tartozik Békés megyéhez.

 

Kötegyán a Magyar-Román országhatár öblözetében fekvő zsáktelepülés. Az Alföld jellegzetes tájékai a kötegyáni határban mind megtalálhatók: szikes legelők, rétek, szántóterületek, ligetes erdők, vizes élőhelyek, csatornák. A hidrológiai viszonyokat alapvetően a Gyepes csatorna határozza meg, mely hosszan kanyarog a falu határában. A kötegyáni vadászterület vadbősége messze földön híres.

 

A településünket dolgos és kedves emberek lakják, kiknek a múltja alapvetően a paraszti életformában és az ahhoz kapcsolódó kultúrában gyökerezik. A múltból a jövőbe átívelően a kornak megfelelően a település lakóinak mindennapjait a munka határozza meg. 

 

Amennyiben nem vagy helybeli és ellátogatsz a faluba, úgy az ittlétedet követően rövid időn belül azon kapod magad, hogy visszavágysz Kötegyánba, a kötegyáni emberek közé.

 

E honlapon keresztül nyerhetsz bepillantást a Kötegyániak életébe és tájékozódhatsz a falut érintő történésekről. Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük és bővítjük, hogy minél hamarabb eljussanak Hozzád a községünket érintő aktualitások.

 

Kötegyán, 2019. október

 

Üdvözlettel:  

 

 

Dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia

 polgármester
Felhasználónév:
Jelszó: